Typy zmrzlinových strojů a jak si vybrat

19.02.2021

Jak se v tom vyznat?
(4 minuty čtení)

Vybrat na začátku zmrzlinový stroj může vypadat složitě, ve skutečnosti to ale až tak složité není.

V drtivé většině případů se v Čechách nachází vzduchem chlazené třípákové stroje (2 příchutě + 1 míchaná) a pakliže přemýšlíte o zmrzlinovém stánku, budete zřejmě spadat do této kategorie rovněž.

Dále je potřeba se rozhodnout, jestli chladit spíše vodou, nebo vzduchem. Vodou chlazené stroje (tzv. vodníci) jsou sice tišší a vyžadují méně místa, ale zase se jejich provoz projevuje ve spotřebě vody, což v dnešní době už není ani ekologické, ani ekonomické.

O kousek níže jsme pro vás připravili takové kategorie, podle kterých se stroje obvykle dělí a podle kterých si také zmrzlináři stroje vybírají. Když si vezmete tužku, papír a budete z jednotlivých kategorií vybírat parametr, který se vám hodí, vyjde vám zvolená varianta stroje. Např. vzduchem chlazený, 2 kompresory, 3 pákový. Jednoduché, že?

Způsob chlazení

  • stroje s vzduchovým chlazením (gravitační) - tento typ strojů využívá k namražení a udržení správné teploty zmrzliny vzduch. Jedná se o nejrozšířenější způsob namražení. Za provozu tyto stroje okolo sebe potřebují zhruba 20 cm kvůli správné ventilaci.
  • stroje s vodním chlazením (vodní) - k namražení a udržení správné teploty zmrzliny využívají vodu, tyto stroje jsou obvykle tišší než vzduchem chlazené. Nevýhodou jsou obvykle dražší náklady za provoz stroje z důvodu velké spotřeby vody.


    Počet hlavních kompresorů

    Ve zmrzlinovém stroji jsou v současné době 2 základní typy kompresorů, a to na chlazení směsí ve vaničkách a na namražení zmrzliny ve válcích, malý kompresor na chlazení vaniček je již zažitým standardem

  • stroje singulární (1 hlavní kompresor) - stroje s jedním hlavním kompresorem nachlazují zmrzlinu v obou válcích rovnoměrně, a proto se hodí na točení smetanové zmrzliny
  • stroje duální (2 hlavní kompresory) - u těchto stroje je každý válec mražen zvlášť a zmrzlináři je tak umožněno točit zmrzliny s různými body tuhnutí (vodová a smetanová zmrzlina) nebo dokonce točit pouze z jedné strany, dalším benefitem je vyšší výkon, který však bývá stvrzen vyšší pořizovací cenou.


    Počet výčepních pák

  • jedno pákové - 1 příchuť; takové stroje bývají levnější
  • tří pákové - 2 příchutě + 1 míchaná
  • pěti pákové - 3 příchutě + 2 míchané; nevýhodou takových strojů je vyšší cena, váha a manipulace se zařízením, častější variantou jsou 2 třípákové stroje, kde má zmrzlinář k dispozici 4 příchutě + 2 míchané

    Podle čeho se pří výběru dále můžeme rozhodovat:

  • Předpokládaná výtoč za den a frekvence (prodám spíše 200, nebo 500 zmrzlin?; koupaliště a akce s velkým počtem návštěvníků)
  • Velikost stroje a umístění (Vejde se mi do provozovny nebo na pult? Budu ho mít ve stánku, nebo v restauraci?)
  • Více druhový sortiment (potřebuji více druhů zmrzliny, nebo mi stačí jeden?)
  • Hlučnost stroje (obvyklá hlučnost 69 dB + - 5 %) u strojů s přímým pohonem na míchací metly (u jednopákových se hlučnost pohybuje 40 dB +- 5 %. Tyto stroje jsou velmi vhodné do tichých provozů (kavárny, cukrárny, restaurace, mléčné bary a jiné.

    Zmrzlinové stroje by se daly dělit podrobněji i do dalších kategorií, nicméně výše uvedené kategorie se řídí parametry, podle kterých se zmrzlinář při výběru stroje nejčastěji řídí. U nás v Polarfoxu nabízíme také pronájem zmrzlinového stroje, pokud by pro Vás počáteční investice byla moc vysoká.